andrew neel 237802 unsplash

Slik velger du riktig SEO-byrå

Det fins mange SEO-byråer i Norge, og enda flere som kaller seg det. Her er en sjekkliste for å hjelpe deg til å velge riktig samarbeidspartner.

Søkemotoroptimalisering handler i bunn og grunn om det samme som all annen markedsføring: Den skal hjelpe deg til å få flere og helst mer lønnsomme kunder.

Når stadig flere norske virksomheter betaler et SEO-byrå for å hjelpe seg, eller ansetter egne ressurser, skyldes det en viktig erkjennelse: At dagens kunder svært ofte både starter og avslutter sin kundereise gjennom Google-søk. Derfor blir også best mulig rangering i Google – på riktige søkeord – ekstremt viktig.

Når du skal velge et SEO-byrå, bør du imidlertid tenke enda et skritt lenger:

Du bør finne et byrå som kan hjelpe deg til bedre lønnsomhet og flere, mer lønnsomme kunder, ikke bare bedre rangeringer alene.

I denne guiden forklarer vi hva du bør se etter.

Hva er et SEO-byrå?

Et SEO-byrå er enkelt og greit et selskap som hjelper deg med søkemotoroptimalisering. Selskapet kan være stort eller lite. I Norge omtaler bedrifter seg som SEO-byrå selv om de bare har én søkemotoroptimaliseringsressurs. Uansett størrelse vil det minimum kunne levere følgende tjenester:

  • Sjekk og rådgivning rundt teknisk SEO
  • Analyse av nettsidas innhold og struktur
  • Søkeordsanalyse for å finne hvilke ord du bør sikte mot
  • Rapportering og webanalyse
  • Kontroll og oppsett av Google My Business

I tillegg er det for mange en fordel å velge et byrå som kan bistå med andre oppgaver, som:

Skjermbilde deepcrawl

Overvåking av nettstedet ved hjelp av teknisk SEO bør være en av bærebjelkene i samarbeidet med SEO-byrået.

Av disse tilleggstjenestene er det bare konkurrentanalyse som tradisjonelt regnes som en del av SEO-faget. Også de andre tjenestene er imidlertid tett knyttet til SEO-arbeidet. Innholdsmarkedsføring fordi mange av ordene i søkeordsanalysen vil kreve godt innhold, konverteringsoptimalisering fordi selve nettsidebesøket bare er første skritt mot målet, og betalt spredning fordi de færreste virksomheter vil ha budsjetter og utgangspunkt til å nå til topps på alle strategisk viktige søkeord.

Hva slags byrå bør du velge?

Om du bør velge et fullservice byrå for digital markedsføring eller et rent SEO-byrå, avhenger selvfølgelig av hva som er målsetningen din.

Ønsker du å ta grep om hele din digitale tilstedeværelse, eller ønsker du bare å optimalisere dine eksisterende sider billigst mulig?

Hvis det sistnevnte er svaret, kan trolig de aller fleste byråer og enkeltpersonforetak hjelpe deg. Hvis du også ønsker å skaffe nye kunder eller forbedre relasjonen til de eksisterende, bør byrået også tilby resten av tjenestespekteret. (Det siste punktet hvis du inngår samarbeidet i forbindelse med relansering av nettstedet ditt.) Du kan selvfølgelig bruke ulike byråer til de forskjellige delene, men de fleste vil oppleve at det er en fordel å ha alt samlet i ett byrå. Ellers vil du lett oppleve at SEO-ekspertens råd ikke blir fulgt opp skikkelig, noe som gir dårligere resultater av investeringen.

Hvis du vil ha alle tjenester i én pakke, vil du nesten garantert måtte gå for et mellomstort til stort SEO-byrå. Skal du kun ha ren søkemotoroptimalisering, kan også flere av de mindre selskapene gjøre en god jobb. Du må likevel være klar over at de aller minste selskapene innebærer en viss sårbarhet.

Hva bør du se etter i et SEO-byrå?

1. Tilbyr byrået tjenestene du trenger?

seo content gapContent gap-analyse med påfølgende innholdsproduksjon er noe av det mest effektive dere kan gjøre for økt synlighet. Grafen viser resultatet av ett slikt funn.

En fullverdig SEO-strategi innebærer langt mer enn å flikke på søkeord og tekniske løsninger. Avhengig av ambisjonsnivået kan du fort komme til å trenge hjelp til både innholdsstrategi og –produksjon, samt hjelp til å spre innholdet i betalte kanaler. Byrået du velger bør ideelt kunne løse alt dette, eller vise til gode referanser på evnen til å samarbeide.

2. Vil SEO-byrået også gi rådgivning?

SEO-byråets funn er ikke mer enn nettopp det: Funn. For å få bedre organisk synlighet, må tiltakene også prioriteres og settes ut i live. Det bør som regel gjøres i samarbeid mellom eksperten og dere. Derfor bør dere forsikre dere om at byrået ikke anser jobben som utført så snart rapporten er levert, men at det også inkluderer god rådgivning rundt prioriteringer og antatt ressursbruk.

3. Forstår du hva SEO-eksperten sier?

Søkemotoroptimalisering er et eget fag, med helt spesiell fagsjargong. Vet du hva en hreflang er, eller kjenner ord som canonical, robots.txt og sitemap? Hvis ikke den innleide SEO-eksperten kan forklare slike begreper på en forståelig måte, vil dere neppe klare å prioritere – og implementere – tiltakene riktig. Så sjekk også dette før dere inngår en avtale.

4. Forstår eksperten dine utfordringer?

SEO er ikke målet, det er ett av flere midler for å nå dine mål. Og hva som skal til for å nå disse målene, varierer enormt fra virksomhet til virksomhet. Nøkkelen trenger ikke nødvendigvis å få flere besøkende inn til nettsidene, men kan like gjerne være å få riktige besøkende, eller å få dem til å gjøre riktige handlinger når de først har kommet inn. Slike utfordringer kan være fremmede for en del SEO-eksperter, så forsikre deg om at du velger en som forstår hvilke utfordringer som bør løses, og er i stand til å utfordre dere på hvilke KPI-er som er relevante.

5. Tenker byrået helhetlig rundt SEO?

Det er lenge siden søkemotoroptimalisering handlet om lenker og søkeord og dett var dett. I dag er det en kompleks prosess hvor brukervennlighet, merkevarebygging og forbrukerinnsikt alle er viktige. Google vil rett og slett se på hva brukerne gjør på sidene dine og hvordan du scorer i brukeranmeldelser – i tillegg til de tekniske aspektene i tradisjonell SEO. Ta derfor en god prat med byrået du vurderer for å se hvilke tanker de har rundt helheten på nettsidene, utover den rene algoritmepraten.

6. Hva slags lenkebygging tilbyr det?

Hør nøye etter hva SEO-byrået sier om lenkebygging. Hvis det tilbyr kjøp av lenker eller lenker fra sitt eget nettverk av sider, bør du være svært skeptisk. Kjøp og manipulasjon av lenker er et klart brudd på Googles retningslinjer. Søkemotorene har etter hvert blitt flinke til å ignorere slike lenker fullstendig, slik at taktikken er å kaste penger ut av vinduet. Men i verste fall kan lenkemanipulasjon før til at de straffer nettstedet ditt, med dramatisk fall i synligheten som resultat. Å jobbe med fortjente lenker er derimot en viktig, og helt akseptert, del av søkemotoroptimalisering.

7. Ikke la deg blende av høye tall

langsiktig seo

Økt synlighet er som regel resultatet av langsiktig arbeid. Derfor bør du være skeptisk til byråer som lover noe annet.

Det kan være fristende å velge den eiendomsmegleren som foreslår den høyeste prisantydningen. På samme måte kan du bli blendet av SEO-eksperten som lover 1. plasser i Google og høye klikkrater. Men husk at dette ikke er SEO-jobben, det er resultatet av den. En god rådgiver vil vite – og minne deg om – at ingen nettside vil oppnå 1. plass på alle søk, og at antall klikk vil variere enormt for ulike søkeord.

8. Kjenner SEO-byrået det norske markedet?

At søkevolumet for «enklere liv» er 22.200, skyldes ikke at det er formuleringen nordmenn bruker når de vil forenkle livet sitt. En norsk SEO-ekspert vil vite at Enklere liv er en butikkjede og dermed lite relevant for innholdsmarkedsføring. Erfaring med det norske markedet vil også hjelpe til ved vurdering av vanskelighetsgraden til ulike søkeord. (De fleste SEO-verktøyer blir «lurt» av at Norge er et lite marked med relativt få nettsteder.)

9. Tilbyr byrået en retainer-avtale?

Hver gang du gjør en endring på nettstedet ditt, kan noe gå galt. I tillegg gjør Google stadig endringer i sine algoritmer, og nye søkeord oppstår eller forsvinner i takt med trender og lanseringer. Det gjør at søkemotoroptimalisering er en kontinuerlig prosess. Ved å velge et SEO-byrå som tilbyr retainer-avtale, sikrer du kontinuitet og unngår å måtte starte fra scratch hver gang.

10. Har byrået gode referanser?

En mengde selskaper i Norge markedsfører seg som SEO-byråer, og som i alle bransjer varierer kvaliteten. Et medlemskap i bransjerådet Bra Søk behøver ikke bety at byrået er i stand til å løse dine utfordringer. Etter å ha gått gjennom de øvrige punktene i denne sjekklista, bør du derfor sjekke referanser på arbeidet selskapet har gjort tidligere. Velg aller helst kunder av omtrent samme størrelse som din. Små kunder kan av og til føle seg som små parenteser i porteføljen til enkelte store aktører, mens de minste byråene kan slite med å håndtere store kunder.

Velg riktig samarbeidsform

Når du har funnet et SEO-byrå du mener passer for din virksomhet og utfordringer, er det tid for å inngå en kontrakt.

Også her bør du stille krav, og finne dine ønsker for følgende spørsmål:

  • Hvilke målsetninger og KPI-er skal byrået hjelpe dere med?
  • Hvilke oppgaver skal byrået gjøre, og hvilke skal dere løse internt?
  • Hvordan skal byrået levere sine funn og resultater?
  • Hvor ofte skal dere ha møter? Eller skal dere gå for en avtale der SEO-ekspertisen sitter ute hos dere et avtalt antall dager i måneden?
  • Ønsker dere en retaineravtale for å avdekke feil som oppstår og nye trender, eller et avsluttet prosjekt?

 

Vanlige spørsmål

Hva er et SEO-byrå?

Et SEO-byrå er et selskap som hjelper deg med søkemotoroptimalisering. I Norge omtaler bedrifter seg gjerne som SEO-byråer selv om de bare har én søkemotoroptimaliseringsressurs, men vanlig forståelse av byrå-begrepet tilsier likevel at selskapet bør ha flere enn én ansatt.

Hvilke tjenester tilbyr et SEO-byrå?

Et minimum av tjenester vil være analyse og rådgivning rundt nettsidas innhold, struktur og tekniske løsninger, søkeordsanalyse, webanalyse og hjelp med Google My Business. Siden søkemotoroptimalisering nesten alltid er del av en større helhet, tilbyr de fleste store aktørene i tillegg et bredt utvalg av andre tjenester innenfor digital markedsføring.

Hva slags byrå bør du velge?

Hvis målet er å ta et helhetlig grep om din digitale markedsføring, bør du velge et fullservice byrå for digital markedsføring. Ønsker du kun å optimalisere dine eksisterende nettsider billigst mulig, kan et rent SEO-byrå være en løsning. Uansett bør du forsikre deg om at ekspertene forstår hvilke utfordringer du ønsker hjelp til.

Hva bør inngå i SEO-leveransen?

I tillegg til en grundig jobb med selve analysen, bør du forsikre deg om at SEO-eksperten er i stand til å presentere funnene på en måte som du forstår, med råd om prioriteringer og tiltak.

 

Vil du ha mer salg, leads og trafikk? Ta kontakt for en kaffekopp og en prat.

 

Kontakt oss

 


Innholdsrådgiver Gjermund Glesnes

Gjermund Glesnes

Senior innholdsrådgiver

gjermund.glesnes@corecontent.no