De to triksene for å fange podcast-lytternes tid

Skal du lykkes med podcast, er det ikke nok å velge et interessant tema. Du må også klare å formidle det slik at lytterne faktisk vil lytte.

– Og noen flere erfaringer fra noen av Norges beste podcastere

Skal du lykkes med podcast, er det ikke nok å velge et interessant tema. Du må også klare å formidle det slik at lytterne faktisk vil lytte.

– Podcastlyttere er gode lyttere. Men du må likevel fange oppmerksomheten deres.

Det fortalte NRKs vitenskapsjournalist Torkild Jemterud i starten av sitt innlegg under podcastseminaret som Core Content arrangerte tirsdag 1. mars.

Som programleder i radioprogrammet Ekko har han selv bevist at det går an å gjøre «smale temaer» til populær radio. Ekko er nemlig også en av Norges mest populære podcaster. Og i fjor høst lå hans 11 episoder lange serie om relativitetsteoriens far, Einstein – på sporet av den tøyde tid, til tider helt oppe på 4. plass på podcastlisten i iTunes.

På seminaret delte Jemterud det han kalte «de to magiske triksene for å stjele lytterens tid».

De følger litt lenger nede.

Suksess med podcast

Aller først litt om hvorfor podcast-triksene kan være relevante for flere enn bare erfarne radiojournalister.

De tre andre bidragsyterne i seminaret er nemlig gode eksempler på hvordan en god podcast både kan nå bredt og være en effektiv måte å kommunisere med en definert målgruppe.

* Anders Skar forklarte hvor mye 5000-10.000 ukentlige lyttere av #pengepodden er verdt for banken Nordnet, hvor han er landsjef.

* Prosjektleder Kristine Hellesland fortalte om erfaringene med VGs podcast Uløst om Birgitte Tengs-saken, som etter 980 000 avspillinger virkelig har vist hvor stort potensial det er i en god podcast.

* Robert Shaw hadde i februar over 7000 nedlastinger av gründerpodcasten Inkubatoren, helt uten forsideeksponering. På seminaret delte han sine erfaringer med hvordan man kan lykkes med små midler.

podcast

Interessen for podcast er tydeligvis stor. Gratisseminaret ble fulltegnet på ni dager!

Podcast-triks #1

Det første av Torkild Jemteruds «magiske triks» er følgende: Snakk i bilder.

Det er etter hans mening lettere enn du kanskje tror.

– Ta det ned og vær konkret. Jo mer abstrakt det blir, jo dødere blir språket, innledet han før han spilte noen eksempler fra podcasten om Einstein.

I ett av dem snakket han og makkeren i Einstein-serien, HiOA- professor Øyvind Grøn, om hvordan henholdsvis Isaac Newton og Albert Einstein forklarer hvorfor et ølglass faller til bakken hvis du slipper det.

– Dette handler om språk. Skrell vekk fagspråket. Et ølglass som faller og knuser, er mye lettere å forholde seg til enn ordet «gravitasjonskraften». Og lyd er ikke som tekst. I tekst kan du alltid gå tilbake og lese én gang til. Hvis lytteren detter av, kan han ikke gå tilbake.

Podcast-triks #2

Jemteruds neste triks er egentlig like enkelt: Skap forventning.

– På radiospråket kalles det å tease det som skal komme senere. Som da jeg lovet dere to magiske triks helt til å begynne med. Eller da Øyvind og jeg sa at vi skulle snakke om hvordan Newton og Einstein ville forklare at glasset faller – senere i episoden, forklarte han.

Uløst – en norsk Serial

Fortellerteknikk var også helt avgjørende for suksessen til VGs store podcastsuksess, Uløst. Der var lite overlatt til tilfeldighetene, ifølge prosjektleder Kristine Hellesland.

– I Uløst var ikke ett eneste ord tilfeldig. Hvert ord og hver pause var scriptet, bortsett selvfølgelig fra intervjuene. I denne typen podcaster er et manus nødvendig, det skiller dem fra «pratepoddene» som Giæver og Joffen, Valebrokk og Co. og Foppall, sa hun.

En annen erfaring var at man bør ha mer tid til research.

– Uløst var på seks episoder som vi lagde fra uke til uke. Det ble altfor lite tid til research, og vi fikk noen følgefeil, sa hun.

Bedrift med podcast-suksess

Da Nordnet startet sin podcast #pengepodden, var utgangspunktet et annet. De er en kommersiell aktør, slik at podcasten er en form for innholdsmarkedsføring. – Vi bestemte oss tidlig for at det er lytteren som skal sette agendaen for podcasten, både når det gjelder temaer og gjester. Det skaper engasjement, og vi finner ut hva lytterne faktisk er interesserte i. Selv om vi er en kommersiell aktør, kan vi jo ikke si «kjøp, kjøp, kjøp», sa han.

Wtter 38 episoder og rundt 250 innsendte spørsmål konstaterer Skar at podcast er en svært effektiv markedsføring for Nordnet.

– Å treffe så mange potensielle kunder, i riktig målgruppe for oss, og få deres oppmerksomhet i en halv time hver uke, det er gull verdt. Og aller viktigst: Podcasten gir oss mer fornøyde kunder, sa han.

Les mer om #pengepodden her.

 

Tips: Slik lykkes amatører med podcast

Robert Shaw har med sin podcast om gründeren, Inkubatoren, vist at det er mulig å fange lytternes oppmerksomhet uten budsjettet til en stor bedrift.

– Det viktigste: Man må bare komme i gang, sa han.

Deretter forklarte Shaw hvordan 5600 kroner er nok til alt nødvendig utstyr.

Og spredning når du ikke har hverken en nettavisforside eller 10.000 følgere på Facebook?

– Få gjestene til å spre det, og bruk deres nettverk, rådet han.

Ris og ros fra seminardeltakerne

«Funker veldig godt at alle foredragsholderne drev med ulike podcast-konsepter, med ulike målgrupper. Hvis dere skal utvide seminaret passer det godt med en workshop-del der man kan bruke inspirasjonen til å sette sitt eget løp for podcasten sin, med gjennomgang og tips fra foredragsholderne på noen av disse i etterkant.»

«Alt funket og det var stram og effektiv regi, fin innleder og ekstra pluss for nedtonet egenreklame, det var super variasjon og bredde på innleggene også.»

«Jeg synes seminaret var veldig bra, og det var en veldig god variasjon på foreleserne som fikk meg til å se flere sider og få en sammenhengende bedre forståelse for podcast. Det som trakk litt ned på min opplevelse, er at forventningene var at Norge var kommet litt lenger i podcastverden. Selve opplegget deres var et kjempeinitiativ og det kommer til å gi flere inspirasjon til å sette igang, men jeg merker at selv om jeg har vært på dette kurset står vi likevel med noen av de samme spørsmålene som økonomien i det, hvordan kan vi ta kontakt med de rette personene, hvor mye ligger det i podcast hvis man treffer riktig målgruppe, hvordan ser utviklingen ut fremover, og kommer det til å øke i Norge, statistikk, og ikke minst alle mulighetene det er med podcasting og hva det faktisk kan gjøre med markedet fremover. f.eks.»

«Det hadde vært greit å få innspill fra en som kan litt om lyd. Det som ble presentert om lyd var mangelfullt og basert på tips foredragsholderne selv enten hadde fått på kurs eller av andre som kan noe om det, uten at de kunne forklare hvorfor dette er lurt eller dumt. En podcast er tross alt avhengig av god lyd, og da er det dumt at det ikke er vektlagt. Foruten det rent tekniske syns jeg det var et bra arrangement.»

Vil du komme igang med podcast? Vi i Core Content tilbyr kurs og workshops. Send en epost til berit.andsem@corecontent.no for mer info!


Innholdsrådgiver Gjermund Glesnes

Gjermund Glesnes

Senior innholdsrådgiver

gjermund.glesnes@corecontent.no