Vi i Cloud har som mål å være best på innhold. Så hva er vel mer naturlig enn å lage podkast?
Vi i Cloud har som mål å være best på innhold. Så hva er vel mer naturlig enn å lage podkast? Podkast er jo – nettopp – innhold, attpåtil av en form som det siste året har blitt mye mer populært.
Omtrent akkurat slik tenkte vi da vi 15. desember hadde vårt aller første møte for å drodle frem mulige podkastkonsepter. Neste store happening var 19. januar, med et åtte timers idéverksted der vi jobbet frem konsepter, målgrupper og kjøreplan – og noen av oss snakket inn i en mikrofon for aller første gang.
Siden har det gått fort, og vi har lært mye. Innen kvinnedagen hadde vi lansert to podkaster og vært på «God Morgen, Norge», og lyttertallene går definitivt riktig vei.
Dette innlegget skal handle om hva vi har lært underveis. Vi skal fortelle om konseptutvikling, planlegging, teknikk, innspilling og lansering/markedsføring.
Første nivå i å lage podkast: konsept
Lag en workshop
Du trenger et klart konsept, både for hva podcasten skal handle om, og hvem den skal være for. Men dette trenger ikke ta lang tid. Vi samlet troppene og satte av åtte timer en ettermiddag/kveld til workshop. Ved å være strukturerte, klarte vi å lage ferdige konsepter for tre podcaster på én dag – uten å tære på deltakernes tålmodighet eller bruke altfor mye av tiden deres. På denne måten fikk vi likevel samlet masse folk til å komme med innspill til hverandres konsepter.
Andre nivå i å lage podkast: planlegging
Finn gode gjester
Målet er å først og fremst lage godt innhold, ikke å markedsføre programlederne. Og det er få temaer hvor du selv er den fremste eksperten. I Foreldremøtet har vi en fast ekspert i spesialpedagog Torill Øyre Westby, men i Reisepodden har vi erfart at resultatet som regel blir best når vi har en gjest i studio. Gjestene er også gull verdt for å spre det glade budskap (se også avsnittet om markedsføring).
Sett opp en plan for episodene
Vi vil gjerne være aktuelle, men alt kan ikke tas på sparket. I hvert fall ikke hvis vi skal ha med gjester. Vi er jo ikke «Dagsnytt atten» heller, så folk slipper neppe alt de har i hendene for å stille opp. Derfor har Reisepodden satt opp en liste over temaer fremover, slik at vi kan få tak i gode gjester til fremtidige episoder. Gjestene gjør også at vi ikke alltid klarer å holde oss til faste innspillingsdager.
Gå gjennom episoden rett før sending
Frie assosiasjoner kan være gøy. Men redigeringsarbeidet blir gjerne et rent mareritt hvis vi ikke har gått gjennom hele episoden før vi trykker «record». Hvilke temaer skal vi innom? Hvem skal si hva? Og i hvilken rekkefølge? Vi skriver aldri manus – da måtte vi ha vært gode lydbokopplesere – men en god plan er helt nødvendig.
Tredje nivå i å lage podkast: utstyr/teknikk
Du trenger ikke dyrt utstyr
Vi har kjøpt en Zoom H6 opptaker med et vanlig SD minnekort og tre Røde Procaster mikrofoner med hver sitt stativ. (Du kan også følge utstyrsrådene til Robert Shaw i Inkubatoren.) For redigering har vi funnet gratis programvaren som egner seg godt, både for PC og Mac. Mac-brukerne redigerer i GarageBand og PC-brukerne i Audacity. Etterpå kjører vi den ferdigklippede episoden i Auphonic, som justerer lydnivået slik at det blir jevnt og behagelig. Med god planlegging (se punkt 4) trenger vi ikke å bruke mye tid. Vi gjør det enkelt, det er innholdet som er viktig!
Fjerde nivå i å lage podkast: innspilling
Sjekk lydnivået i mikrofonene
Noen snakker høyt, andre lavere. Vi har derfor lært oss at vi alltid må sjekke lydnivået til hver enkelt før vi trykker på «record». Hvis noen snakker svært høyt – eller lavt – stiller vi inn opptakeren slik at nivåene ikke kommer utenfor komfortsonen.
Ta pauser underveis
Selv om målet er å redigere så lite som mulig, er det kjekt å kunne kutte bort segmenter som ikke fungerer, eller gjøre et nytt forsøk hvis det gikk helt i ball. Derfor er det smart å legge inn pustepauser underveis. Stillhet gjør det enkelt å redigere. Og det er også enkle å barbere bort hvis de ble for lange.
Her kan du lese mer om innhold og presentasjon i en podcast.
Femte nivå i å lage podkast: lansering/markedsføring
Publiser i Libsyn
Den første episoden både av begge podcastene publiserte vi kun i Soundcloud. Vi har imidlertid funnet ut at Libsyn gir bedre statistikker – og dermed grunnlag for å kjøpe profilering i sosiale medier.
Bruk sosiale medier
Det sier seg nesten selv, men Facebook er en god kanal for å markedsføre en podcast. Vi inviterte alle vennene våre – og har fått god organisk spredning på innleggene. Vi har også brukt litt penger på annonsering. Avhengig av temaet for podcasten kan også Twitter, Instagram og Snapchat være gode kanaler.
Få gjestene dine til å spre budskapet
Sosiale medier er også enda en grunn til å ha med gjester i studio. Ved å be dem om å spre i sine nettverk, har vi nådd enda flere potensielle lyttere – helt gratis.
Bruk litt penger
Selv om organisk spredning funker bra, gitt godt innhold, har vi gode erfaringer med å bruke litt penger på Facebook-annonsering. Men segmenter annonsene skikkelig slik at du kun annonserer for målgruppen. Ellers blir det fort meget dyrt.