Innholdsmarkedsførings-geni ved en tilfeldighet: Fra 0 til 20 millioner på to år

Det begynte med en dårlig video på Youtube. 1,5 millioner visninger senere omsetter bedriften for 20 millioner og skal åpne butikk i Sverige.

Innholdsmarkedsføring er et mektig verktøy. Det begynte med en dårlig video på Youtube. 1,5 millioner visninger senere omsetter bedriften for 20 millioner og skal åpne butikk i Sverige.

– Det var helt tilfeldig, sier larviksmannen Bjørn-Aage Bredal, gründer av nettbutikken bilpleiekongen.no.

– Jeg drev en bensinstasjon på Konnerud i Drammen og tenkte på hva vi kunne gjøre for å øke salget og fortjenesten. Jo, hva med å polere biler? Vi lagde noen enkle videoer og la dem ut på Youtube, og de slo veldig godt an. Jeg fikk inn bestillinger fra andre deler av landet. Men Statoil ville ha større fokus på boller, mens jeg på bil, så jeg sa opp, sier Bredal.

Nå, to år senere, styrer han nettbutikken Bilpleiekongen.no nesten helt alene. Bedriften hans sender ut mellom 1500 og 2000 pakker i måneden, og han regner med 20 millioner i omsetning for 2015. Han selger sin egen produktlinje «Bredal of Norway», og før jul skal han også åpne en svensk nettbutikk.

Youtube-kanal dannet grunnlaget

– Hvordan gikk det så bratt oppover?

– Videoene er hele nøkkelen til suksessen, sier han.

Han har lagt ut over 180 bilpleie-videoer. «Slik fjerner du riper», «Maskinpolering for nybegynnere», «Helt rene ruter på 1-2-3».  Og antallet visninger ligger på 70.000, 60.000, 40.000. Tall mange store aktører med vesentlig større markedsføringsbudsjetter bare kan drømme om. Men Bjørn-Aage har fått det til alene. Og alle visningene konverterer til konkrete slag på kassa.

– Vi når bredt ut og har høy plassering i Google. Til å begynne med ringte jeg media for å få ut budskapet mitt. Nå ringer media meg, sier han fornøyd. For til tross for den korte tiden har det vært slitsomt å gjøre alt alene.

Satser kun digitalt

Han trekker også frem søkeordsannonsering som spesielt effektivt.

– Papirannonser har han sluttet med. De har null effekt.

bilpleiekongen2

– Hvorfor tror du videoene fungerer så godt?

– Fordi vi fokuserer på løsning fremfor produkt. Vi vil lage det bra for seerne. Det skal være enkelt, vi bruker enkle ord som er lett å forstå og jeg prøver ikke å selge. Men å formidle kunnskap, være ærlig og real. Vi fikk for eksempel inn masse spørsmål om hvordan fjerne dugg på ruta. Da lagde jeg en video hvor jeg tok en sokk og fylte den med kattesand, dette trekker til seg fuktighet fra lufta og løser duggproblemet bedre enn «anti-dugg» på ruta. Jeg selger ikke kattesand, men fokuset på brukeren førte til at vi faktisk solgte mer interiørprodukter, sier Bredal.

Han understreker at han på ingen måte er en pioner, og at dette er veldig vanlig i utlandet. Men kanskje ikke så vanlig i Norge.

– Hva skjer etter at du har åpnet i Sverige? Blir det verdensherredømme?

– He he, nei. Det har blitt sagt at norske nettbutikker tenker for feigt, at vi ikke tør å prøve oss internasjonalt. Vi får ta Sverige først, så åpner vi båtpleiekongen.no neste år, og etter det får vi se.

– Hva tror du om fremtiden for innholdsmarkedsføring?

– Markedsføring blir mer og mer rettet mot det du søker etter. Og vi blir stadig mer blinde for uønsket reklame. Jeg legger for eksempel ikke merke til en reklame på nettavisene. Hvis jeg skal bygge en terrasse og Byggmakker har laget en video, vil jeg se på den og kanskje jeg handler jeg materialene på Byggmakker. Poenget er at det må være nyttig eller interessant for brukeren, det må være noe man kan identifisere seg med og det må være ærlig, sier Bredal.