For å lykkes med en bedriftsblogg må du innse én ting: Det er ikke en nettavis du lager.
Jeg kan like gjerne innrømme det med én gang: Jeg har selv gjort meg høy og mørk i et kundemøte og sagt noe slik som at «nå blir dere et mediehus».
Det er i og for seg riktig. Mediehusrapporten har definert et «mediehus» som et «redaksjonelt miljø som produserer og publiserer innhold til flere kanaler parallelt». Når du begynner med innholdsmarkedsføring, får du også ansvaret for at innholdet ditt er korrekt, og du vil bli holdt ansvarlig for kvaliteten.
Ordet kan likevel gi assosiasjoner som virker mot sin hensikt. Derfor er det viktig at bedriften forstår hva nettstedet deres er – og hva det ikke er.
Den innrømmelsen får nemlig store konsekvenser for hva du skal publisere og hvordan. Disse kan du lese om litt lenger nede.
Du driver ikke en nettavis
La oss ta det første først. Dere er kanskje et mediehus. Men innholdsplattformen eller firmabloggen deres er ikke en nettavis.
Tenk heller på den som et ressurssted.
Nettaviser har tusenvis, kanskje hundretusenvis av lesere som går inn hver dag, eller flere ganger i uka, for å se om det har skjedd noe spennende. For å trekke til seg den leserskaren, må de publisere flere artikler hver dag, hele året. Selv nisjeaviser som Kampanje, enerWE, Medier24 og Shifter produserer nesten alltid flere enn én artikkel om dagen.
Logikken bak er enkel: Ingen (bortsett fra din egen mor og far) leser alt du skriver.
Si at en leser i gjennomsnitt er interessert i hver fjerde artikkel på firmabloggen deres. Hvis dere da publiserer tre artikler i uka, vil det da gå over en uke mellom hver gang hun faktisk finner noe interessant der.
Da vil hun ganske snart slutte å gå jevnlig inn på sida for å myse.
Hva betyr det i praksis?
Når du ikke har plass på lesernes faste surferunde, kan du heller ikke late som at du har det.
Derfor må du tenke annerledes.
- Dropp alle saker med holdbarhet som en nyttårsrakett. Med mindre dere har svært mange nyhetsbrev-mottakere eller ønsker å pøse ut penger på Facebook-annonsering, kommer «ingen» til å se nobelpris-spekulasjonene deres før Nobelprisen for lengst er delt ut.
- Ikke bruk tid på å lage kjappe sitatsaker bare for å få opp volumet. Lag hver enkel artikkel så verdifull at den kan stå for seg selv.
- Konsentrer dere om å lage tidløse blogginnlegg som har verdi for leserne i flere år. Og oppdater dem når nye regler, verktøy og så videre krever det.
- Lag en god plan for hvordan leserne skal finne innleggene deres. Dere bør selvfølgelig lage nyhetsbrev. Av og til kan dere også lokke inn lesere via sosiale medier, men som regel vil søkemotoroptimalisering være mer effektivt og lønnsomt.
- Det betyr at hvert enkelt innlegg på bedriftsbloggen bør være basert på en søkeordsanalyse, med andre ord at de svarer på noe deres målgruppe faktisk googler etter. (Eller igjen: Dere har en stor adresseliste for nyhetsbrev.)
- Spesialiser dere. Mens VG kan skrive om alt fra Syria til «Farmen»-Halvors nye kjæreste og biltester, må en firmablogg være spesialisert. Velg ut noen problemstillinger for én (eller noen få) målgruppe(r), og sørg for å være gode på dem. Alt annet dropper dere.
- Tenk helhetlig. Bygg en pyramidestruktur der de viktigste søkeordene, for eksempel «regnskapsføring», er øverst. Lenger nede i pyramiden fyller dere på med utfyllende artikler om spesialiserte undertemaer basert på søkeordene, som «hvem er regnskapspliktig», «regnskapsprinsipper», «regnskap kontoplan» og så videre.
Les også: Hvordan bruker du egentlig en søkeordsanalyse?
Nerdenes hevn
At dette betyr at firmabloggen blir «nerdete», gjør ingenting. Snarere tvert imot.
Tenk på den som en samling ressurssider. Gå i dybden på bedriftens temaer, uansett hvor smalt fagfeltet måtte være. De som kommer inn på bloggen deres, gjør det jo fordi de er interessert.
På den måten vil innholdsmarkedsføringen fortelle at dere er en ekspert på fagfeltet. Og eksperter får tillit og flere kunder.
Liveoppdateringer fra fotballkamper eller vintersport går vi uansett til helt andre nettsteder for å finne.
